Tips en adviezen

02-03-2023

Een fiets leasen of kopen: Wat is voordeliger?

Houd jij ervan om te fietsen naar jouw werk of door mooie omgevingen lange afstanden te fietsen? Maar weet je niet of je jouw fiets moet leasen of kopen? Want wat is voordeliger? En kan je het via jouw werkgever doen of juist particulier? Wij gaan jou in dit artikel uitleggen wat de beste keuze is. 

  • Zakelijk leasen
  • Particulier leasen 
  • Een fiets kopen

Zakelijk leasen 

Het zakelijk leasen van een fiets is tegenwoordig aantrekkelijk. Houd jij van fietsen naar jouw werk, maar wil je niet in één keer een te hoog bedrag neerleggen en wil je liever geen BKR-registratie na het leasen van een fiets? Dan is het zakelijk leasen van een fiets iets voor jou. Daarnaast is het ook voordelig voor jouw werkgever. Zo wordt jouw werkgever aantrekkelijker op het gebied van duurzaamheid voor de werknemers en het bedrijf zelf. Wanneer een groot deel van de werknemers fietsend naar werk komt, zorgt dit voor een verminderde uitstoot van CO2. Ook is het mogelijk om naast het leasen van een fiets een leasecontract af te sluiten voor een auto, hierdoor is het nog steeds mogelijk om soms ook met de auto naar je werk te gaan. Verder is het voor jou ook gunstig. Wanneer je met pech langs de weg staat of je moet langs de fietsenmaker, wordt dit volledig verzekerd door jouw werkgever. Daarnaast heb je ook nog een keuze om privé gebruik te maken van de tweewieler. Daarvoor betaal je een bijtelling van 7%, maar het is alsnog voordeliger dan wanneer je zelf in één keer het fietsbedrag moet neerleggen. Als het leasecontract is afgelopen krijg je twee opties; 

  • De tweewieler voor een aantrekkelijk bedrag overnemen;
  • Inruilen en vervolgens een nieuwe fiets uitzoeken waarbij weer een nieuw leasecontract wordt opgesteld. 

Voor een werkgever is het ook mogelijk de BTW van een leasefiets af te trekken, dit kan wel alleen tot een inkoopprijs van € 749,- euro. 

Particulier leasen 

Wil je wel graag een fiets leasen, maar liever niet via je werkgever? Dan is particulier leasen iets voor jou. Bij het particulier leasen van een fiets heb je niet te maken met hoge aanschafkosten en je mag ook zelf het aantal termijnen bepalen voor het afbetalen van de fiets. Op deze manier wordt een goede e-bike of stadsfiets aanschaffen voor veel mensen bereikbaar. Ook krijg je bij het particulier leasen van je fiets altijd 24-uur service voor onderhoud, reparaties, verzekeringen. Aan het einde van het leasecontract kun je bij deze optie ook de fiets voor een leuke prijs overnemen, maar als je toch graag weer een nieuwe fiets wilt is er ook een optie om een nieuw leasecontract met een nieuwe fiets af te sluiten. Verder ben je bij particulier leasen niet afhankelijk van je werkgever. 

Een fiets kopen 

Wanneer je toch besluit om een fiets te kopen in plaats van hem te leasen, is een groot nadeel de prijs. De nieuwe stadsfietsen en e-bikes hebben een hoge aanschafprijs en bij het kopen van je fiets moet je het bedrag in een keer neerleggen. Dit is dus een grote investering in één keer. Heb jij een lekke band of is jouw licht kapot, dan ben jij zelf verantwoordelijk voor de kosten. Dit is niet het geval bij particulier en zakelijk leasen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor onverwacht hoge kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een band, een lamp of een accu. Wel is de fiets je eigendom, maar dit is bij particulier en zakelijk leasen uiteindelijk ook het geval. 

Zie hier ons aanbod e-bikes en stadsfietsen.

lees ook deze artikelen

externalId=fjf-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=70debbae-0a98-41f9-adbb-2037914c2540